Podstawowy przepis na dobry dodatek praktycznie do wszystkiego. Idealnie nadaje się również jako samodzielne danie gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie czegoś innego.
1 jednostka ryżu białego
2 jednostki wody
suszone warzywa
bulion warzywny w kostkach
oliwa do smażenia
sól
pieprz
ew. inne przyprawy, np. curry czy papryka
Przygotowanie:
Na patelnię wylać odrobinę oliwy. Wrzucić surowy ryż i mieszać do momentu aż cały zbieleje (uważać żeby się nie przypalił!). Dodać wodę, warzywa i kostkę warzywną. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż woda wyparuje co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać przyprawy.
Wskazówki i uwagi:
Nie podałam konkretnych ilości składników gdyż wszystko zależy od osobistych preferencji. Najważniejsze jest to, żeby wody było objętościowo dwa razy tyle co ryżu.
Pamiętajmy, że sama kostka bulionowa ma w sobie już sól, dlatego nie przesadźmy z jej ilością w końcowym doprawianiu:)
Nadesłał(a) dak0ta,
dnia: 2010-09-28 22:23:00.883
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.