Przekroić plantany wzdłuż na osiem grubych plastrów. Na patelni rozgrzać trochę oleju/ oliwy. Smażyć plantany dopóki się nie zarumienią. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na patelni roztopić masło. Smażyć cebule, póki nie będzie miękka, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko, wycisnąć wodę i pozostawić do ostygnięcia.
Z plastrów plantanów uformować pierścienie i każdy spiąć wykałaczką. Pierścienie wypełnić szpinakiem.
Na jednym talerzyku rozbić jajko, na drugi wysypać mąkę. Na patelnie wlać olej i rozgrzać na średnim ogniu. Nadziane pierścienie kolejno zanurzać w jaju, obtaczać w mące i wkładać na patelnię. Obsmażać z każdej strony około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Osączyć z tłuszczu.
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli szpinak jest mrożony, należy wycisnąć z niego wodę po rozmrożeniu.
Świeże plantany są dostępne cały rok. Nie powinny być przejrzałe.
Nadesłał(a) aryastark001,
dnia: 2010-09-26 19:01:14.602
Źródło/autor przepisu: Gazeta Wyborcza