1 kostka serka topionego
około 0,5 szklanki wody
1 łyżeczka majeranku
1 kostka grzybowa
pieprz
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy kostkę serka topionego tak żeby największą powierzchnią dotykała spodu naczynia. Zalewamy wodą (może być przegotowana, ale nie musi) do mniej więcej połowy wysokości kostki. Włączamy palnik na mocny ogień i rozbijamy serek na drobniejsze elementy (najlepiej do tego służy widelec). Po rozdrobnieniu go energicznie mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wtedy należy dodać: starty majeranek, kostkę grzybową oraz trochę pieprzu. Całość gotujemy jeszcze około 1-1,5 minuty.
Najlepiej podawać z ryżem lub makaronem.
Wskazówki i uwagi:
Pod koniec gotowania energicznie mieszać, żeby nam się sosik nie przypalił.
Jeżeli wyjdzie za rzadkie można z zimną(!) wodą wymieszać trochę mąki i taką miksturę wlać - zagęści to trochę konsystencje. W odwrotnej sytuacji(za gęste) wystarczy dolać wody. Wszystko zależy od osobistych preferencji.