puszka.pl - pysznie!

Cukinia nadziewana pomidorami pod serem wędzonym

Pyszne i łatwe danie idealne zarówno na kolację jak i na obiad.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

2 cukinie
2-3 pomidory
szczypiorek
kilka plastrów sera żółtego wędzonego
około 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
odrobina ziół prowansalskich
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Umyte cukinie przekroić wzdłuż na dwie połowy. Wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczki z ok. 0,5 cm ścianką. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę razem z miąższem cukinii. Wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą. Dodać drobno posiekany szczypiorek (ilość wg uznania). Mieszać aż pomidory odparują zdecydowanie większą część soku. Dodać koncentrat i doprawić do smaku.

Łódeczki odrobinę posolić w środku i napełnić farszem. Przykryć plasterkami sera. Piec do momentu aż cukinia zmięknie, a ser się rozpuści.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli cukinia jest troszkę starsza, dobrze jest ją obrać ze skórki. Polecam podawać z grzankami z masełkiem czosnkowym - coś wspaniałego!
Nadesłał(a) dak0ta, dnia: Sep 19, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: