puszka.pl - pysznie!

Sos pomidorowo-warzywny (z marchewką, cukinią, papryką, pieczarkami)

Sycący i uniwersalny :] Można dodawać do spaghetti, ryżu, ziemniaków ... i czego jeszcze dusza zapragnie ;) Kolejność składników odpowiada kuchni wg pięciu przemian.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

3 marchewki - średnie
0,5 cukinii
0,5 papryki
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
0,5 pora
4-6 pomidorów
4-6 pieczarek

pieprz
sól/ miso
natka pietruszki
zioła: tymianek, oregano, bazylia, estragon, majeranek

Przygotowanie:

Warzywa przygotować na początku, żeby później tylko dodawać wg. przemiany. Dokładnie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki nie mieszając ze sobą.

O - Zagotować niedużo wody (około 1,5 szklanki, żeby warzywa mogły się spokojnie dusić)
Z - Dodać marchew, cukinie, paprykę
M - cebula, czosnek, por, pieprz
W - sól/ miso, ew. dodać odrobinę zimnej wody
D - pomidory, natka pietruszki
O - szczyptę tymianku
Z - pieczarki
M - szczyptę oregano, bazylii, estragonu, majeranku

Dusić na wolnym ogniu do miękkości (około 15-20 min.).

Wskazówki i uwagi:

Przy każdej zmianie przemiany zalecane jest odczekać koło 1 min.
Przemiana dla przypraw uwzględnia suszoną postać.
Opracowane na podstawie tabeli produktów Barbary Temelie.
Nadesłał(a) Majlu, dnia: Sep 7, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: