Sos pomidorowo-warzywny (z marchewką, cukinią, papryką, pieczarkami)
Sycący i uniwersalny :] Można dodawać do spaghetti, ryżu, ziemniaków ... i czego jeszcze dusza zapragnie ;) Kolejność składników odpowiada kuchni wg pięciu przemian.
Warzywa przygotować na początku, żeby później tylko dodawać wg. przemiany. Dokładnie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki nie mieszając ze sobą.
O - Zagotować niedużo wody (około 1,5 szklanki, żeby warzywa mogły się spokojnie dusić)
Z - Dodać marchew, cukinie, paprykę
M - cebula, czosnek, por, pieprz
W - sól/ miso, ew. dodać odrobinę zimnej wody
D - pomidory, natka pietruszki
O - szczyptę tymianku
Z - pieczarki
M - szczyptę oregano, bazylii, estragonu, majeranku
Dusić na wolnym ogniu do miękkości (około 15-20 min.).
Wskazówki i uwagi:
Przy każdej zmianie przemiany zalecane jest odczekać koło 1 min.
Przemiana dla przypraw uwzględnia suszoną postać.
Opracowane na podstawie tabeli produktów Barbary Temelie.
Nadesłał(a) Majlu,
dnia: 2010-09-07 09:06:32.496
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.