Sos pesto
To sos ziołowy popularny w kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, może zmienić twój makaron w prawdziwe danie.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 2 osób
2 pęczki bazylii
2-3 ząbki czosnku
szczypta soli
100 g startego parmezanu
1 szklanka oliwy z oliwek
pieprz
Przygotowanie:
Bazylię myjemy i obrywamy z niej listki. Czosnek obieramy i grubo kroimy. Następnie razem z bazylią i solą ucieramy w moździerzu. Roztarte składniki przekładamy do misy i nieustannie mieszając dodajemy parmezan i i kilka kropli oliwy. Mieszamy dodając resztę parmezanu i oliwy.
Gotowe pesto przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek wody.
Twoje zapiski: