ciasto naleśnikowe: 3 stołowe łyżki mąki
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
woda (tak, żeby ciasto było lejące)
sól
pieprz
farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku
masło lub olej do smażenia
100 g pieczarek
czosnek (świeży lub granulowany)
sól
pieprz
ewentualnie zioła
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta oprócz wody wymieszać mikserem. Później stopniowo dodawać wodę, tak żeby ciasto było lejące.
Smażyć, najlepiej bez tłuszczu (teflonowa patelnia).
Farsz: szpinak podgrzewać na patelni z masłem. Kiedy się rozmrozi, dodać lekko podsmażone pieczarki i przyprawy. Wszystko wymieszać i nakładać na naleśniki. Można zawijać w dwojaki sposób: w 'kopertę' lub 'trójkąt', jak kto woli.
Zawinięte naleśniki można podsmażyć na oliwie z oliwek, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
Nadesłał(a) nesca3,
dnia: 2010-09-15 21:02:44.329
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.