puszka.pl - pysznie!

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Dobrze smakują z ostrym sosem pomidorowym (może to być po prostu ketchup). Można podawać na ciepło i na zimno.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

ciasto naleśnikowe:
3 stołowe łyżki mąki
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
woda (tak, żeby ciasto było lejące)
sól
pieprz

farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
masło lub olej do smażenia
100 g pieczarek
czosnek (świeży lub granulowany)
sól
pieprz
ewentualnie zioła

oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta oprócz wody wymieszać mikserem. Później stopniowo dodawać wodę, tak żeby ciasto było lejące.
Smażyć, najlepiej bez tłuszczu (teflonowa patelnia).

Farsz: szpinak podgrzewać na patelni z masłem. Kiedy się rozmrozi, dodać lekko podsmażone pieczarki i przyprawy. Wszystko wymieszać i nakładać na naleśniki. Można zawijać w dwojaki sposób: w 'kopertę' lub 'trójkąt', jak kto woli.

Zawinięte naleśniki można podsmażyć na oliwie z oliwek, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
Nadesłał(a) nesca3, dnia: 2010-09-15 21:02:44.329
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: