puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z cukinii z zieloną soczewicą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

3-4 nieduże cukinie
mała marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2-3 ząbki czosnku
150 g zielonej soczewicy
sól
pieprz
imbir
kurkuma

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy do miękkości. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Zalać wodą tak, żeby przykryła warzywa, poddusić 10-15 min., po czym zmiksować.

Zieloną soczewicę przepłukać wodą, ugotować w lekko osolonej wodzie (około 20 min.)

Zupę krem wymieszać z soczewicą. Doprawić do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Przed zmiksowaniem można odłożyć trochę warzyw i dorzucić na koniec - jeśli się lubi jak coś w zupie pływa.
Nadesłał(a) jokada, dnia: Aug 23, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: