puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki po irlandzku - zapiekane pod sosem serowym z warzywami i zielem angielskim


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

18-20 ziemniaków
sól
pieprz

sos serowy z warzywami i zielem angielskim:
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
1 zielona papryka
110 g masła lub margaryny
300 g gęstego, zawiesistego bulionu warzywnego
1 filiżanka mleka
225-340 g sera cheddar
pieprz angielski = ziele angielskie

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w bardzo dużym garnku w osolonej wodzie.

Drobno pokrojoną cebulę, selera naciowego i paprykę dusić na maśle w garnku, aż cebula stanie się przeźroczysta. Następnie dodać bulion i mleko i zagotować od czasu do czasu mieszając. Wsypać utarty ser i rozgrzewać do momentu, aż ser się roztopi. Wmieszać pieprz angielski.

Schłodzone ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Od razu wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: restaurants.pl - na podsdtawie: Kathy Fellows zaczerpnięte z "Balsam dla duszy-książka kucharska",Dom Wydawniczy "Rebis", Poznań

Twoje zapiski: