puszka.pl - pysznie!

Sałatka z brokułami, przesmażonym tofu i pestkami

Orzeźwiająca sałatka z aromatycznym, przyrumienionym tofu, brokułami, świeżymi warzywami, oprószona dopełniającymi smak pestkami dyni i słonecznika.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 kostka tofu
1 mały brokuł
1 średni pomidor malinowy
1 cebula czerwona
garść pestek z dyni, słonecznika

sok z połówki cytryny
pieprz
pieprz kajeński
gałka muszkatołowa
sól (najlepiej czosnkowa)
cukier (do gotowania brokuła)
olej/oliwa do smażenia

sos (opcjonalnie):
sok z połówki cytryny
kilka kropli oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie:

Tofu pokroić w paseczki wielkości mniej więcej 2,5 x 1 x 0,5 cm. Zamarynować w soku z cytryny, pieprzu kajeńskiego i dużej ilości świeżo startej gałki muszkatołowej (wrzucić tofu do pojemnika, do którego mamy przykrywkę, polać sokiem z cytryny, posypać przyprawami, zamknąć pojemnik, delikatnie acz stanowczo potrząsać, odczekać kilka minut). Wrzucić na patelnię na niewielką ilość rozgrzanej oliwy, przyrumienić na małym ogniu. Ostudzić.

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie (nie stracą koloru), odcedzić i ostudzić. Pomidora pokroić w dość małe kawałki (”kostka” około 2,5 cm). Cebulę pokroić w krążki.

Wymieszać wszystkie składniki dorzucając pestki i doprawiając do smaku. Wymieszać składniki sosu, polać nim sałatkę. Smacznego!
Nadesłał(a) magrusia, dnia: Aug 20, 2010
Źródło/autor przepisu: Kamilek

Twoje zapiski: