puszka.pl - pysznie!

Placki z ziemniaków i patisonów, cukini lub kabaczka

Można jeść z czym się lubi - cukrem, śmietaną, solą, ketchupem, itp.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 duży patison lub cukinia/kabaczek
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
sól
pieprz
mąka
olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Patisona obrać (młode wystarczy umyć), usunąć pestki. Ziemniaki i cebulę obrać. Wszystko zetrzeć na tarce bądź w mikserze. Doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Do masy dodać mąkę - ilość w zależności od wodnistości, tak, aby gotowe ciasto można było kłaść łyżką.

Olej/oliwę rozgrzać na patelni. Placki kłaść, zarumienić z obu stron, odłożyć na ręczniki papierowe w celu odsączenia z tłuszczu. Smacznego!
Nadesłał(a) SzaraFoka, dnia: Aug 21, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: