puszka.pl - pysznie!

Omlet francuski (ze szpinakiem)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 1 osoby

2 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka margaryny
3 łyżki parmezanu do posypania

szpinak świeży lub z mrożonki - tyle, żeby po podduszeniu wyszło ok. 1/2 szklanki
sól
czosnek lub gałka muszkatołowa
pieprz
ew. pieprz ziołowy
olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Szpinak udusić na odrobinie oleju, doprawić do smaku - dodać oczywiście sól, a do tego czosnek lub gałka muszkatołowa, pieprz i ewentualnie pieprz ziołowy.
2. Ubić białka. Stopniowo, delikatnie mieszając, dodać żółtka, mleko i mąkę.
3. Usmażyć omlet na margarynie, przełożyć szpinakiem, posypać parmezanem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-06-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z Urody nr 6/2000

Twoje zapiski: