puszka.pl - pysznie!

Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

5-6 marchewek
100 ml soku pomarańczowego
korzeń imbiru (50-60 g)
oliwa z oliwek do smażenia
łyżeczka cukru
3 łyżki śmietany
sól
sproszkowana chili

Przygotowanie:

Korzeń imbiru kroję w drobną kostkę, zalewam wrzątkiem, odstawiam na jakiś czas, żeby powstał wywar (można to chwilkę podgotować).

Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę z oliwek, wrzucam posiekaną marchew, cukier i smażę kilka minut. Wlewam wywar imbirowy i gotuję do momentu, gdy marchew zmięknie. Dodaję sok pomarańczowy, śmietanę, doprawiam solą i sproszkowaną chilli. całość mielę na gładką masę.
Nadesłał(a) kaka, dnia: Aug 13, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: