Smażone-pieczone gołąbki wegańskie (z granulatem i pieczarkami)
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
				 dla 10 osób
 dla 10 osób
			
			
	
			średniej wielkości kapusta
torebka ryżu
opakowanie kotletów sojowych (mielonych) lub granulat sojowy
2 duże cebule
ok. 1/2 kg pieczarek
sól
inne przyprawy
mąka do obtoczenia gołąbków
przecier pomidorowy
oliwa do smażenia
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Ugotować kapustę tak, aby liście łatwo odchodziły od główki, ale nie rozlatywały się. Ugotować ryż. Granulat lub kotlety przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę drogno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Wymieszać sojową papkę z ryżem, pieczarkami i cebulą, przyprawić.
Farsz zawinąć w liście kapusty, obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie. Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance, zalać resztą oliwy z patelni i przecierem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z wodą - gołąbki mają to do siebie, że 'piją' sos). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30-40 minut.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: