puszka.pl - pysznie!

Łódeczki z cykorii napełniane farszem z awokado i twarogu/tofu

Niby nic, ale to fajny pomysł na cykorię. Przydaje się też wtedy, kiedy unikamy pieczywa ;) Mój niewegetariański tata robił je na niedzielne śniadania. Weganom proponuję użyć tofu zamiast twarogu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

cykoria
1 dojrzałe awokado obrane ze skórki i wypestkowane
pół kostki twarogu lub tofu
sok z cytryny (do smaku)
sól
świeżo zmielony pieprz
płatki chilli
+ świeże zioła/ zielenina do posypania

Przygotowanie:

Awokado i twaróg/tofu rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy.

Obrywamy listki z cykorii i myjemy je. Napełniamy masą. Posypujemy świeżymi ziołami (w przypadku masy bez awokado pasuje np. szczypiorek).
Nadesłał(a) BellaBlumchen, dnia: Aug 3, 2010
Źródło/autor przepisu: Mój tata :)

Twoje zapiski: