Łódeczki z cykorii napełniane farszem z awokado i twarogu/tofu
Niby nic, ale to fajny pomysł na cykorię. Przydaje się też wtedy, kiedy unikamy pieczywa ;) Mój niewegetariański tata robił je na niedzielne śniadania. Weganom proponuję użyć tofu zamiast twarogu.
cykoria
1 dojrzałe awokado obrane ze skórki i wypestkowane
pół kostki twarogu lub tofu
sok z cytryny (do smaku)
sól
świeżo zmielony pieprz
płatki chilli
+ świeże zioła/ zielenina do posypania
Przygotowanie:
Awokado i twaróg/tofu rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy.
Obrywamy listki z cykorii i myjemy je. Napełniamy masą. Posypujemy świeżymi ziołami (w przypadku masy bez awokado pasuje np. szczypiorek).