Pomidory rocks! Z sosem czosnkowym i ostrym serem
Bardzo proste i bardzo pyszne. Można podać na przekąskę lub zamiast sałatki. Pasują na przyjęcie w ogrodzie/ grilla itd. Kto spróbuje, ten już przez całą imprezę niespokojnie się koło nich kręci...^^
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
pomidory (wg. uznania)
starty żółty ser (ostry!)
ew. zielona sałata, zielona pietruszka do dekoracji
sos czosnkowy:
ok. 4 łyżki majonezu
ok. 4 łyżki śmietany lub ew. jogurtu naturalnego
kilka ząbków czosnku - wg. wytrzymałości i gustu ;) u mnie 3 ząbki
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ósemki, usuwamy stwardniałe części. Wykładamy na półmisek wyłożony zieloną sałatą.
Przyrządzenie sosu: mieszamy w równych proporcjach śmietanę z majonezem i wciskamy czosnek. Tym sosem hojnie traktujemy pomidorki. Na koniec posypujemy wszystko ostrym żółtym serem (też od serca) i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, żeby się dobrze przegryzło. Przed podaniem można ozdobić listkami pietruszki.
Twoje zapiski: