puszka.pl - pysznie!

Słodkie poduszeczki z ciasta francuskiego


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

gotowe, wegańskie ciasto francuskie
konfitura bądź dżem - ważne, aby były duże kawałki owoców, bo to one stanowią farsz
płatki migdałów
ewentualnie cukier brązowy do posypania

Przygotowanie:

Kroimy ciasto francuskie na 8 kawałków. Na każdy prostokąt, bliżej jednego z krótszych boków (nie na środku), kładziemy owoce z konfitury. Posypujemy płatkami migdałów, delikatnie składamy, uważając, aby owoce nie wyciekły. Mocno ściskamy brzegi poduszeczek. Nakłuwamy widelcem z wierzchu. Smarujemy wodą (zamiast jajkiem - sprawdza się), posypujemy brązowym cukrem.

Wstawiamy na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C. Można na papierze, w który zawinięte było ciasto.

Wskazówki i uwagi:

Wiem, że ten przepis to nic odkrywczego, ale czasem potrzeba na szybko czegoś dobrego, słodkiego, własnoręcznie zrobionego. Wtedy jest jak znalazł.
Nadesłał(a) magrusia, dnia: 2010-07-29 21:03:35.067
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: