Pomidory umyć, ostrym nożem ściąć wierzchy, wyjąć miąższ łyżeczką, posypać solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Jajka dokładnie umyć, wbić po jednym do każdego pomidora.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 170°C.
Odcięte wierzchy i miąższ rozdrobnić i przetrzeć przez sitko, dodać pokrojoną natkę, koperek i bazylię. Wszystko wymieszać z olejem i ew. octem (jak kto lubi). Zapieczone pomidory od razu polać sosem. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Podawać z pieczywem, surówką albo same jako przystawki. Ja serwuje z surówką warzywną.
Jest jeszcze jedna opcja: jajka można zapiekać w bułeczkach i podawać z sałatką z pomidorów.
Nadesłał(a) kathrine8,
dnia: 2010-07-23 18:06:14.376
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.