puszka.pl - pysznie!

Fasolka szparagowa duszona z oliwkami i tymiankiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

800 g zielonej fasolki szparagowej
5 cebul
kilka czarnych oliwek
2 łyżki oleju do smażenia
łyżeczka tymianku
szklanka bulionu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy i usuwamy końcówki i włókna (większe strąki kroimy na połówki).

Cebulki obieramy, kroimy na ćwiartki i szklimy na rozgrzanym oleju w wysokiej patelni. Do cebulki dodajemy fasolkę, tymianek i podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Na 5 min. przed końcem dodajemy oliwki pokrojone na połówki. Dobrze uduszona fasolka powinna być lekko chrupiąca.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 4, 2000
Źródło/autor przepisu: restaurants.pl

Twoje zapiski: