puszka.pl - pysznie!

Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą

Bardzo smaczna zupa, niewiele składników.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

3/4 szklanki soczewicy czerwonej
1/2 żółtej cebuli
ząbek czosnku
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
2 łyżeczki przyprawy curry
litr wywaru warzywnego bądź samej wody
sok z 1/2 lub z całej cytryny
pęczek świeżej kolendry
ewentualnie sól
ewentualnie pieprz

Przygotowanie:

Należy zeszklić w garnku drobno posiekaną cebulkę z dodatkiem czosnku. Następnie posypać cebulkę curry i wrzucić soczewicę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wszystko zalać wodą, przykryć garnek i gotować aż soczewica będzie miękka.

Na koniec dodać sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Jeśli do zalania zupy dodaliśmy wodę, a nie wywar, warto zupę doprawić do smaku solą. Jeśli wolimy bardziej pikantne potrawy, można też dodać dużo świeżo zmielonego pieprzu.

Wskazówki i uwagi:

Zupa jest dość rozgrzewająca, więc niekoniecznie nadaje się na gorące lipcowe dni ;)
Nadesłał(a) vege-kika, dnia: Jul 20, 2010
Źródło/autor przepisu: http://vege-kika.blogspot.com/

Twoje zapiski: