puszka.pl - pysznie!

Kuskus z tofu, bakłażanem, cukinią, papryką i innymi warzywami

Jeśli będziecie się tak ożywiać, na pewno dożyjecie setki ciesząc się równocześnie lekkością i wyjątkowym smakiem. To danie jest godne nawet najbardziej uroczystej okazji, a jednocześnie jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

150 g kaszki kuskus
500 ml wody
sól

250 g serka tofu
200 g bakłażanów
200 g cukinii
2 ząbki czosnku
100 g cebuli
100 g marchewki
100 g czerwonej papryki
100 g żółtej papryki
ew. 1 łyżka Vegety (bez inozynianu sodu), jarzynki lub innej przyprawy tego typu
1 łyżeczka świeżej mięty (można pominąć lub zastąpić suszoną)
150 g pomidorów koktajlowych lub zwykłych
4 łyżki rafinowanego oleju sezamowego lub innego do smażenia

Przygotowanie:

W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę, dolać odrobinę wody i krótko dusić.

Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę bakłażany i cukinię oraz pokrojoną w paski paprykę. Posypać Vegetą oraz miętą i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

Dodać pokrojone w kostkę tofu, pomidorki koktajlowe i dusić przez kolejne 10 minut. Kuskus ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do warzyw.

Wskazówki i uwagi:

To proste i smaczne danie podawać posypane miętą.
O ile nie macie w domu tofu, można dodać pokrojony w kostkę seler.
Nadesłał(a) Irokezik91, dnia: Jul 30, 2010
Źródło/autor przepisu: http://www.vegeta.pl/recipes/kuskus-z-warzywami

Twoje zapiski: