Zawijanki (naleśniki) z Aquilli
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
FARSZ:
2 pomidory, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 gr. tartego sera pecorino (owczy pikantny ser), kilka listków bazylii
CIASTO:
3 jajka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 50 gr. białej mąki, sól, woda
Do wykończenia:
masło i ser tarty
Przygotowanie:
Sparzyć pomidory wrzącą wodą, zdjąć z nich skórkę pokroić na małe kawałki i przepuścić przez maszynkę lub gęste sito.
Przekroić na połowę jeden ząbek czosnku, zarumienić na oliwie, wyjąć czosnek a oliwę połączyć wspólnie z pomidorami pozostawiając na intensywnym ogniu przez około 5 minut często mieszając.
Po zdjęciu z płomienia połączyć wspólnie z tartym serem pecorino dodać drobno posiekane listki bazylii.
W osobnym naczyniu wbić jajka, dodać sól oraz powoli - aczkolwiek dokładnie - wymieszać dodając także oliwę i kilka łyżek zimnej wody aż do otrzymania jednolitej płynej masy podobnej do naleśnikowej.
Masę wlewamy po kilka łyżek na teflonową patelnię o średnicy około 15 cm. i pieczemy okrągłe placuszki które w połowie pieczenia obracamy także na drugą stronę.
Po upieczeniu przenosimy otrzymane placuszki na papier celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Kiedy wykonamy wszystkie placuszki rozprowadzamy po powierzchni każdego z nich masę przygotowaną na wstępie, zawijamy ściaskając dokładnie i układamy w pojemniku żaroodpornym którego ścianki smarujemy masłem.
Po ułożeniu wszystkich "zawijanek" posypać obficie tartym serem pecorino, można "wyrobić" pozostały sos pomidorowy, położyć kilka kawałeczków masełka i wstawić do gorącego piekarnika na około 15 minut.
Smacznego !
Twoje zapiski: