puszka.pl - pysznie!

Racza z sosem pieczarkowo-pomidorowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

kasza jaglana 100g
brązowy ryż 100g
pieczarki 5-6 szt
pomidor 1 szt
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia 4 łyżki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Kaszę płuczę wodą, zalewam niedużą ilością wody i gotuję aż do jej wyparowania, ok. 5 minut. Ryż gotuję w podobny sposób, ale dłużej - do 15 minut.

W międzyczasie rozgrzewam na patelni olej, kroję pieczarki w grube plastry, pomidora w kostkę, obieram czosnek. Kiedy olej będzie gorący, wrzucam pieczarki i przykrywam patelnię na ok. 5 minut. Kiedy pieczarki zaczną wypuszczać sok, dorzucam pomidora, czosnek wyciskam praską, przyprawiam solą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Od czasu do czasu mieszam i gotuję bez przykrycia do czasu, kiedy sok z pomidora nieco zgęstnieje. Smacznego.
Nadesłał(a) mihu, dnia: Jul 13, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: