puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z cukinii i włoszczyzny, z grzankami

Najlepiej smakuje schłodzona, w sam raz na upalne dni.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 cukinie
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
1 kostka bulionu warzywnego
sól
pieprz
sos sojowy
kilka kromek chleba do grzanek

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i gotować ok. 15-20 min. w bulionie warzywnym, aż wszystko zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Po ostygnięciu zmiksować.

Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na suchej patelni.

Wskazówki i uwagi:

Grzanki podać krótko przed spożyciem, by były chrupiące.
Do kremu pasuje również groszek ptysiowy :)
Nadesłał(a) sokovirufka, dnia: Jul 16, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: