niecałe 0,5 szklanki ciecierzycy = 1 szklanka po ugotowaniu (można użyć ciecierzycę z puszki)
1 papryka
2 ząbki czosnku
3-4 pomidory
zioła
ew. kilka pokrojonych czarnych oliwek (dla walorów wzrokowych i smakowych)
olej/ oliwa do smażenia
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2-3 szczypty papryki w proszku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na noc pozostawić ciecierzycę do namoczenia. Kolejnego dnia należy ją gotować 40-50 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
W międzyczasie przygotować sos. Pokroić paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wrzucić je na patelnię z niewielką ilością oliwy i podsmażyć przez chwilę. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i dołączyć do smażącej się papryki. Smażyć do odparowania znacznej części wody z pomidorów.
Następnie (dopiero pod koniec przygotowywania potrawy!) dodać koncentrat i przyprawy, wymieszać porządnie. Gdy ciecierzyca się ugotuje, odsączyć ją z wody i dołożyć do sosu na patelni, wymieszać i podsmażyć minutkę czy dwie. Na koniec dodać posiekane zioła i oliwki.
Podawać z dowolną kaszą lub ryżem. W moim przypadku była to kasza jęczmienna i się sprawdziła. Smacznego ;)
Wskazówki i uwagi:
Podany czas jest liczony podczas samego przygotowywania, nie wliczyłam czasu potrzebnego do namoczenia ciecierzycy.
Nadesłał(a) goosha,
dnia: 2010-07-20 18:42:55.453
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.