puszka.pl - pysznie!

Chleb orkiszowy z zarodkami pszennymi i pestkami

Bardzo smaczny i prosty chlebek. Szczególnie dla początkujących.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g mąki orkiszowej
1,5 paczuszki drożdży instant (są po 7 g)
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek dyni
80 g zarodków pszennych (mogą być też otręby)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
500 ml wody
tłuszcz i płatki owsiane do przygotowania blachy

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, na końcu letnią wodę. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 10 minut. Można mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (haki) - wtedy dużo krócej, ok 4 minut.

Ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Pieczemy 40 minut w 210°C.

Wskazówki i uwagi:

Można oczywiście użyć świeżych drożdży. Wtedy należy wziąć 40g drożdży i rozrobić je w pół szklanki letniej wody.
Nadesłał(a) ramirra, dnia: Jul 8, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: