Sałatka ze spaghetti z pomidorami
Ten "letni" przepis może być także spożywany na zimno, być może z dodatkiem Waszej fantazji która podpowiada: kapary, oliwki, świeża papryka itp.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 5 osób
400 g spaghetti
600 g dojrzałych pomidorów
150 g sera mozzarella [weganie mogą pominąć lub zastąpić tofu-fetą]
5 listków bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
opcjonalne dodatki:
- kapary
- oliwki
- świeża papryka itp.
Przygotowanie:
Sparzyć pomidory w gotującej się wodzie, obrać se skórki i pokroić w drobne kawałki. W przypadku pomidorów o cienkiej skórce można pominąć ich obieranie. Najsmaczniejsze są te tzw. malinowe.
Ser mozzarella pokroić w małą kostkę i umieścić wspólnie z pomidorami oraz listkami bazylii w dużym sałatkowym naczyniu.
Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody "al dente", odcedzić i przełożyć do wspólnego naczynia z wcześniej oczekującymi składnikami. Dodać według własnego smaku i uznania sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać i podawać.
Twoje zapiski: