puszka.pl - pysznie!

Sałatka ze spaghetti z pomidorami

Ten "letni" przepis może być także spożywany na zimno, być może z dodatkiem Waszej fantazji która podpowiada: kapary, oliwki, świeża papryka itp.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

400 g spaghetti
600 g dojrzałych pomidorów
150 g sera mozzarella [weganie mogą pominąć lub zastąpić tofu-fetą]
5 listków bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

opcjonalne dodatki:
- kapary
- oliwki
- świeża papryka itp.

Przygotowanie:

Sparzyć pomidory w gotującej się wodzie, obrać se skórki i pokroić w drobne kawałki. W przypadku pomidorów o cienkiej skórce można pominąć ich obieranie. Najsmaczniejsze są te tzw. malinowe.

Ser mozzarella pokroić w małą kostkę i umieścić wspólnie z pomidorami oraz listkami bazylii w dużym sałatkowym naczyniu.

Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody "al dente", odcedzić i przełożyć do wspólnego naczynia z wcześniej oczekującymi składnikami. Dodać według własnego smaku i uznania sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać i podawać.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis makaron (już nie istnieje)

Twoje zapiski: