puszka.pl - pysznie!

Jajecznica z cukinią i imbirem wg Pięciu Przemian

Jest to nowa odsłona wszystkim znanego dania. Pasuje do: prosa, polenty, ziemniaków lub grzanek. Jest jednak strawniejsza bez tych węglowodanów.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

masło (Z)
cukinia (Z)
imbir świeży/suszony (M)
jajka (Z)
pieprz (M)
sól (W)
pietruszka/inne świeże zioła (D)

Przygotowanie:

(O) Na niezbyt silnie rozgrzanej patelni
(Z) roztopić kawałek masła;
(Z) dodać drobno pokrojoną cukinię
(M) i trochę siekanego imbiru, łagodnie podsmażyć.
(Z) Wbić po jednym jajku na osobę,
(M) przyprawić mielonym pieprzem,
(W) szczyptą soli,
(D) posypać pietruszką lub innymi świeżymi ziołami.
Smażyć aż jajka zaczną się ścinać, ale tak, by nie stały się zbyt suche.
Nadesłał(a) Vanja86, dnia: Jul 2, 2010
Źródło/autor przepisu: B. Temelie, B. Trebuth, Gotowanie według Pięciu Przemian, Gdańsk 2001, Czerwony słoń, s.149

Twoje zapiski: