puszka.pl - pysznie!

Wegańskie gołąbki "meksykańskie" w sosie pomidorowym

Pyszny i stosunkowo lekki wegański obiadek ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6-10 liści kapusty (zwykłej lub pekińskiej, jak ktoś woli)
2 torebki ryżu (akurat tutaj użyłam żółtego)
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka zielonego groszku
ok. 7-8 dużych pieczarek (w zależności od upodobań)
olej do smażenia

1-2 szklanki soku pomidorowego
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
odrobina mąki
dowolna mieszanka ziół i przypraw, w tym sól

Przygotowanie:

Ugotować ryż. Odsączyć i wsypać do jakieś większej miski. Zblanszować kapuściane liście.

Przygotować sos. Najlepiej wybrać większy garnek, gdyż potem dołożymy tam gotowe gołąbki. Należy zagotować sok pomidorowy, dodać koncentrat, później zagęścić odrobiną mąki i doprawić wedle uznania - ja akurat dodałam trochę ziół Fit Up do zup [*] oraz troszkę vegety. W trakcie gotowania dodać pół puszki kukurydzy, fasoli i groszku. Na odrobinie oleju podsmażyć ok. 1/3 grubo pokrojonych pieczarek i dodać do sosu.

Drugą połowę każdej z puszek dodać do ryżu. Pozostałe pieczarki pokroić drobno i także usmażyć, a następnie dodać do ryżu i warzyw. Farsz również troszkę doprawić, następnie włożyć na pojedyncze liście (ilość zależy od wielkości liścia) i zawinąć. Dodatkowo można obwiązać je nitką (nie mam za bardzo talentu żeby się nie rozpadały, także mocno związuję :D )

Tak zawinięte paczuszki włożyć do garnka z sosem i jeszcze ok. 15 min. podgotować. Takie zrobione gołąbeczki są gotowe do zjedzenia. SMACZNEGO :)

UWAGI OD ADMINA: Vegeta, jak większość tego typu przypraw, zawiera inozynian sodu (E631) - składnik, który nie jest wegetariański! Jedynie Vegeta pikantna go nie zawiera.

Wskazówki i uwagi:

Zazwyczaj gołąbki rozpadają się od razu po rozwiązaniu, ale nie ma co się przejmować - najważniejsze że pysznie smakują!

[*] Skład mieszanki Fit up do zup: czosnek, natka pietruszki, oregano, ekstrakt drożdżowy, liście pokrzywy-7%, błonnik owsiany-5%, natka lubczyku, bazylia, tymianek, cząber, majeranek.
Nadesłał(a) xpaproszekx, dnia: Jun 18, 2010
Źródło/autor przepisu: przepis własny, wynaleziony metodą prób i błędów

Twoje zapiski: