puszka.pl - pysznie!

Ciasto marchewkowe z bakaliami i kawałkami czekolady

Pyszne, wilgotne ciasto, pełne rozmaitych dodatków!


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

4 jaja
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
3 szkl. marchewki startej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju

gorzka czekolada
rodzynki
orzechy włoskie
cynamon
tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:

Blachę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Czekoladę pokroić, rodzynki namoczyć, orzechy można rozdrobnić. Jaja utrzeć z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wlać olej, dodać marchewkę, czekoladę i bakalie. Wymieszać mikserem na małych obrotach.

Piec ok. godziny w średniej tortownicy w temp. 170-180°C. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Zostawić do ostygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli używasz jaj kurzych, to wg przepisu dodaj 4 sztuki. Jeśli większych, np. gęsich, to 2 sztuki.
Nadesłał(a) Felodrema, dnia: Jun 16, 2010
Źródło/autor przepisu: Znajomi

Twoje zapiski: