puszka.pl - pysznie!

Pierożki ziemniaczane [Tortellini di patate]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

CIASTO:
400 gr. mąki • 3 jajka • sól • letnia woda

FARSZ:
1 kg. ziemniaków • 3 jajka • 50 gr. masła • cebula • starty ser parmezan • listki mięty • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki, obrać i przecisnąć przez maszynkę na jednolitą masę.
Na masełku przyrumienić drobno pokrojoną cebulę, następnie połączyć ją z surowymi jajkami, kilkoma listkami mięty i wymieszać całość z przygotowaną masą ziemniaczaną.
Tradycyjnie z mąki, jaj, letniej wody i szczypty soli wyrobić dokładnie ciasto, które należy rozwałkować na jednolity placek.
Ciasto pokroić na kawałki pośrodku których układać łyżką masę przygotowanego farszu. Pozamykać i posklejać palcami poszczególne pierożki (można używać zębate kółeczko pozostawiające ponacinane efektownie krawędzie).
Tortellini gotujemy w dużej ilości osolonej wody i wybieramy z wody łyżką cedzakową.

Wskazane podawanie pierożków z rozpuszczonym masełkiem i posypane startym serem parmezanem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis makaron (już nie istnieje)

Twoje zapiski: