Pierożki ziemniaczane [Tortellini di patate]
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
CIASTO:
400 gr. mąki • 3 jajka • sól • letnia woda
FARSZ:
1 kg. ziemniaków • 3 jajka • 50 gr. masła • cebula • starty ser parmezan • listki mięty • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, obrać i przecisnąć przez maszynkę na jednolitą masę.
Na masełku przyrumienić drobno pokrojoną cebulę, następnie połączyć ją z surowymi jajkami, kilkoma listkami mięty i wymieszać całość z przygotowaną masą ziemniaczaną.
Tradycyjnie z mąki, jaj, letniej wody i szczypty soli wyrobić dokładnie ciasto, które należy rozwałkować na jednolity placek.
Ciasto pokroić na kawałki pośrodku których układać łyżką masę przygotowanego farszu. Pozamykać i posklejać palcami poszczególne pierożki (można używać zębate kółeczko pozostawiające ponacinane efektownie krawędzie).
Tortellini gotujemy w dużej ilości osolonej wody i wybieramy z wody łyżką cedzakową.
Wskazane podawanie pierożków z rozpuszczonym masełkiem i posypane startym serem parmezanem.
Twoje zapiski: