5 dużych ziemniaków
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju/ oliwy
świeżo zmielony pieprz
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
tymianek
papryka słodka w proszku
szczypiorek
1 duży pomidor
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i podzielić na połówki, a następnie razem z całą cebulą gotować przez 7-10 minut (muszą być twarde i niedogotowane). Odcedzić i poczekać aż ostygną.
Następnie pokroić ziemniaki w grubą kostkę, a cebule w krążki. Wymieszać je w oliwie, dodać talarki czosnku, pieprz, zioła i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C, góra/dół) i piec pod przykryciem na środkowym poziomie w naczyniu żaroodpornym przez 25-30 min. W trakcie przewrócić, by się nie przypaliło.
Po tym czasie odkryć naczynie, położyć na wierzch plastry pomidora i szczypiorek, po czym ustawić piekarnik na pieczenie górne (naczynie ustawić również na wyższy poziom), obniżając jednocześnie temperaturę do 180°C. Piec do momentu, aż pomidory zmiękną.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z sałatką warzywną. Ja jadłam z fasolką szparagową i też było pysznie ;)
Nadesłał(a) sokovirufka,
dnia: 2010-06-28 21:15:36.527
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.