puszka.pl - pysznie!

Alu patra - smażona rolada z nadzieniem z ziemniaków

Przepis indyjski. Można jeść jako osobną przekąskę lub dodatek do kaszy, ryżu itp. :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

masa ziemniaczana:
4 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki startego kokosu
2 łyżeczki ziarna sezamowego
ew. 2 łyżeczki brązowego cukru (ja robiłam bardziej wytrawną, obiadową wersję, także z niego zrezygnowałam)
ew. 2 świeże posiekane zielone chilli
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki garam masali
1 łyżka curry
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli

ciasto:
200 g białej mąki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
100 ml wody

ghee lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Najpierw przygotować nadzienie, aby zdążyło wystygnąć, zanim gotowe będzie ciasto. Ugotować ziemniaki w łupinkach. Obrać je, włożyć do miski i rozdrobnić widelcem, jednocześnie mieszając z utartym kokosem i kolejnymi składnikami (sezam, opcjonalnie cukier i posiekane chilli, imbir, garam masala, curry, sok z cytryny, sól). Masę rozłożyć na czystej powierzchni, aby ostygła.

Teraz przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę z kurkumą, pieprzem cayenne i solą. Następnie powoli dolewać wodę i wyrabiać ręką, aż powstanie ciasto. Wyłożyć je na stolnicę i zagniatać tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt mokre, dodać więcej mąki.

Stolnicę obficie posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na kwadrat grubości 3 mm, po czym równo rozsmarować na nim nadzienie. Podsypując ciasto mąką, aby nie przyklejało się do rąk, zwinąć je ciasno w rulon. Ostrym nożem pokroić ciasto na plasterki grubości 1 cm. Krojone trochę się spłaszcza, trzeba więc przywrócić im w miarę kształt krążków.

Następnie w płytkim rondlu/ patelni/ czymkolwiek rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron po kilka krążków na raz. Po 3-5 minutach powinny być gotowe. Wyjmować gdy są koloru złotobrązowego. Podawać gorące jak przystawkę do uczt lub zwykłego posiłku lub jako zakąskę z czatnejem, czyli sosem :)

Wskazówki i uwagi:

Przyprawy można dowolnie modyfikować :) Ja dodałam więcej curry, pominęłam garam masalę z powodu deficytu w kuchni, a i tak było pyszniutkie ;))
Nadesłał(a) dagfil, dnia: Jun 21, 2010
Źródło/autor przepisu: Adiraja dasa "Kuchnia Kryszny"

Twoje zapiski: