puszka.pl - pysznie!

Manna z amarantusem i suszonymi morelami

Ostatnimi czasy moje ulubione śniadanie :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

30 g kaszy manny
30 g ziarna amarantusa
ok. 300 ml mleka [zwykłego lub roślinnego]
2 suszone morele
łyżeczka brązowego cukru lub miodu
szczypta soli do smaku
do ozdoby: kilka malin (u mnie mrożone) i łyżeczka prażonych płatków migdałowych

Przygotowanie:

W garnuszku zagotować wodę (3 krotna objętość ziarna) i wsypać amarantus. Po ok. 15 min, gdy wchłonie płyn, odstawić.

W drugim garnuszku zagrzać mleko, dodać ugotowany amarantus i ciągle mieszając wsypać kaszę mannę, drobno pokrojone morele, cukier i szczyptę soli. Można dodać więcej mleka, w zależności jaką konsystencję chcemy otrzymać. Gotową mannę przelać do miseczki, posypać płatkami i przystroić malinami. Jeść na ciepło.
Nadesłał(a) aga, dnia: 2010-05-25 21:22:44.64
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://eksperymentalnie.blogspot.com

Twoje zapiski: