puszka.pl - pysznie!

Szybkie ciasto na pizzę (ze zwiększoną ilością drożdży)

Dzięki większej ilości drożdży ciasto jest mięciutkie i rośnie szybko, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia. Kiedyś robiłam inne ciasto na pizzę, takie z jajkiem, podobne do pizzy viA kOzA, ale ostatnio robimy to, bo jest szybciej :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g mąki pszennej
30 g drożdży
ok. pół szkl. ciepłej wody
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

1. Blachę do pieczenia posmaruj 1/2 łyżeczki oliwy, można ją dodatkowo wysypać łyżką stołową mąki. Aby mąka przyległa równomiernie, przechylaj i potrząsaj blachą.
2. Do miski wsyp mąkę i pokrusz drożdże. Dolewaj po trochu ok. pół szklanki wody i 2 łyżki oliwy, mieszając nożem z zaokrąglonym ostrzem aż do uzyskania miękkiego, ale nie mokrego ciasta.
3. Ugniataj ręką składniki tak, aby uformować zwartą kulę. Niewielką ilością mąki posyp miejsce, w którym będziesz wałkować ciasto i tam je przełóż. Ugniataj ciasto delikatnie, odpychając je od siebie wewnętrzną stroną dłoni i z powrotem zawijając do środka. Przed kolejnym ugniataniem przekręć nieco ciasto. Kontynuuj przez ok. 2 min., aż w cieście nie będzie grudek.
4. Rozwałkuj ciasto formując krąg o średnicy 23-25,5 cm. Po każdym wałkowaniu przekładaj placek, by uzyskać równomierny kształt.
5. Ostrożnie przenieś ciasto na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia. Kciukiem i palcem wskazującym zawiń brzegi pizzy. Teraz czas na dodatki:) Piecz 15-20 min w 200°C.

Wskazówki i uwagi:

Piec oczywiście można w wyższej temp. i krócej, ale to wszystko zależy od piekarnika i grubości pizzy. No i od preferencji, czy się woli mięciutką czy ciut chrupiącą.

Tak jak widać powyżej jest to ilość na taką średnią pizzę. Nie pisałam porcji, bo może to być na osobę lub 2, my robimy taką i drugą mniejszą na 2 osoby.
Nadesłał(a) sunflower_ren, dnia: 2010-05-30 15:21:25.13
Źródło/autor przepisu: Fryer Kate - "Gotowanie dla poczatkujących"

Twoje zapiski: