puszka.pl - pysznie!

Szybkie ratatuj ;)

Proste a smaczne:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 łyżki oliwy/ oleju do smażenia
sól
pieprz
bazylia
ew. 2 łyżki wytrawnego białego wina
ew. 100 gram startego żółtego sera

Przygotowanie:

Obrać cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bakłażana i cukinię obrać (cukinie niekoniecznie, ja obrałam, bo miała brzydką skórkę), pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Następnie do warzyw dodać pokrojone pomidory, przyprawić. Dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut do zmięknięcia warzyw i jeszcze kilka minut bez przykrycia, żeby trochę zgęstniało.

Można posypać żółtym serem i jakąś zieleniną. Podawać wedle uznania: z ryżem, surówkami lub samo. U nas było samo z natką i serem. Smacznego:)

Wskazówki i uwagi:

W książce było podane, że przepis jest na 4 osoby, ale to do czegoś (np. ryżu), u nas na 2 osoby (jedliśmy tylko z serem).
Nadesłał(a) sunflower_ren, dnia: May 17, 2010
Źródło/autor przepisu: Maria Derkacz-Strybel - "Kuchnia wegetariańska"

Twoje zapiski: