puszka.pl - pysznie!

Szybkie pesto z orzechów włoskich i pieczarek ze skórką cytrynową


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g orzechów włoskich
150 g pieczarek
1 pęczek bazylii
skórka otarta z połowy cytryny
2-3 łyżki soku z cytryny

oliwa do smażenia
oliwa extra vergine
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Na patelni prażymy przez chwilę orzechy włoskie, żeby wydobyć z nich aromat. Ogień nie może być duży, bo się przypalą. Dodajemy 3 łyżki oliwy i rozgrzewamy ją. Wrzucamy pokrojone pieczarki, smażymy na dużym ogniu aż zmiękną, a sok w większości odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę, dodając świeżą bazylię, skórkę i sok z cytryny oraz tyle oliwy (najlepiej extra vergine), by otrzymać konsystencję pesto. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadesłał(a) ~pat, dnia: 2011-08-15 12:38:45.159
Źródło/autor przepisu: Na podstawie: Jola Słoma i Mirosław Trymbulak 'Nakarmić duszę'

Twoje zapiski: