Szybkie pesto z orzechów włoskich i pieczarek ze skórką cytrynową
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
100 g orzechów włoskich
150 g pieczarek
1 pęczek bazylii
skórka otarta z połowy cytryny
2-3 łyżki soku z cytryny
oliwa do smażenia
oliwa extra vergine
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Na patelni prażymy przez chwilę orzechy włoskie, żeby wydobyć z nich aromat. Ogień nie może być duży, bo się przypalą. Dodajemy 3 łyżki oliwy i rozgrzewamy ją. Wrzucamy pokrojone pieczarki, smażymy na dużym ogniu aż zmiękną, a sok w większości odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę, dodając świeżą bazylię, skórkę i sok z cytryny oraz tyle oliwy (najlepiej extra vergine), by otrzymać konsystencję pesto. Doprawiamy solą i pieprzem.
Twoje zapiski: