puszka.pl - pysznie!

Pasta z groszku mrożonego a'la hummus

Inspirowane przepisem na hummus. Robi się błyskiem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szkl. zielonego mrożonego groszku
2 limonki lub cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki tahini
oliwa z oliwek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta płatków chilli (lub mielonego chili)

Przygotowanie:

Groszek blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku. Studzimy.

Wyciskamy sok z limonek i miksujemy go z lekko posiekanym czosnkiem i solą. Dodajemy groszek i miksujemy. Jeśli całość jest za gęsta, dodajmy odrobinę wody.

Dodajemy pastę tahini, oliwę z oliwek i całość miksujemy na kremowa masę. Doprawiamy i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Smacznego!
Nadesłał(a) ~pat, dnia: 2011-04-06 21:52:44.906
Źródło/autor przepisu: http://table-table.blogspot.com/2010/03/zielone-jest-dobre.html

Twoje zapiski: