puszka.pl - pysznie!

Babka ziemniaczana z pieczarkami

Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i surówkami.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

1,5 kg ziemniaków
30 dag cebuli
20 dag pieczarek
3 jajka
4 łyżki oleju do smażenia
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka majeranku lub ziół prowansalskich
sól
pieprz
tłuszcz i bułka tarta do blachy

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki. Połowę utrzeć na papkę, a pozostałe – na drobne wiórki. Włożyć do dużej miski i wymieszać. Cebulę i pieczarki drobno pokroić. Udusić razem na oleju.

Do ziemniaków wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki z cebulą i przyprawy.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, następnie wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 75 min w 150°C. Smacznego:)

Wskazówki i uwagi:

* Nie dodawałam majeranku, bo nie lubię. Zamiast tego dodałam zioła prowansalskie i wyszło bardzo dobre.
* Zamiast bułki można użyć otrębów pszennych - ja tak ostatnio zrobiłam, bo skończyła mi się bułka :D
* Jeśli chodzi o pieczenie, to piekę w około 200°C niecałą godzinę, ale to też zależy od piekarnika. Na połowę czasu przykrywam folią aluminiową.
Nadesłał(a) sunflower_ren, dnia: 2010-05-04 21:50:13.671
Źródło/autor przepisu: Monika Stefaniak - "Kuchnia polska. Dania jarskie" (z modyfikacjami)

Twoje zapiski: