1,5 kg ziemniaków
30 dag cebuli
20 dag pieczarek
3 jajka
4 łyżki oleju do smażenia
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka majeranku lub ziół prowansalskich
sól
pieprz
tłuszcz i bułka tarta do blachy
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki. Połowę utrzeć na papkę, a pozostałe – na drobne wiórki. Włożyć do dużej miski i wymieszać. Cebulę i pieczarki drobno pokroić. Udusić razem na oleju.
Do ziemniaków wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki z cebulą i przyprawy.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, następnie wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 75 min w 150°C. Smacznego:)
Wskazówki i uwagi:
* Nie dodawałam majeranku, bo nie lubię. Zamiast tego dodałam zioła prowansalskie i wyszło bardzo dobre.
* Zamiast bułki można użyć otrębów pszennych - ja tak ostatnio zrobiłam, bo skończyła mi się bułka :D
* Jeśli chodzi o pieczenie, to piekę w około 200°C niecałą godzinę, ale to też zależy od piekarnika. Na połowę czasu przykrywam folią aluminiową.