puszka.pl - pysznie!

Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki

Ania D.: "Ja robię raczej bez cukru (to jest wersja dla teściów). Daję słód, miód lub trochę słodu/miodu i sporo rodzynek."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru (lub słodu/miodu)
1/2 łyżeczki cynamonu
duża szczypta kurkumy
8 g drożdży instant

2 szklanki mleka (kokosowego, sojowego lub innego roślinnego)
1 ugotowany ziemniak
2 łyżeczki zapachu śmietankowego (lub innego)
1/4 szklanki oleju
2/3 szklanki rodzynek

kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
olej

Przygotowanie:

Wymieszać w misce mąkę, cukier puder, cynamon, kurkumę i drożdże. Dodać ciepłe mleko, przeciśniętego przez praskę ziemniaka i zapach. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać ciepły olej, wyrabiać jeszcze ciasto przez 10 minut. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wmieszać je w ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Wierzch posypać kruszonką (połączyć mąkę z cukrem, mieszać dodając olej, by kruszonka była zwarta). Wstawić do zimnego piekarnika, poczekać, aż podwoi swoją objętość.

Piec w średnio nagrzanym piekarniku, sprawdzić patyczkiem środek, czy ciasto się upiekło.

Wskazówki i uwagi:

Na placek można układać sezonowe owoce, na nie dopiero kruszonkę i odstawić do wyrośnięcia. Można wyrabiać w maszynie.
Nadesłał(a) ~wd, dnia: Aug 26, 2010
Źródło/autor przepisu: Ania D., http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2729

Twoje zapiski: