pół małej białej kapusty (500 g)
2 średnie marchwie (200 g)
1 łyżeczka soli selerowej (mieszanka soli i suszonego selera)
2,5 l wody
1 średnia cebula (150 g)
1 łyżeczka oliwy do smażenia
2 łyżki majeranku
4 suszone śliwki (20 g)
1/2 szklanki listków melisy cytrynowej (obejdzie się bez)
1 l dobrego soku pomidorowego
Przygotowanie:
Kapustę pokroić w kwadraty, marchew w kółka, wrzucić do garnka, dodać sól, zalać wodą, gotować do miękkości.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na dobrze rozgrzaną oliwę, dodać majeranek, zeszklić, podlać wodą z kapusty, dusić ze dwie minuty. Śliwki pokroić w drobną kostkę, melisę posiekać najdrobniej jak się da, dodać do duszącej się z majerankiem cebuli, podusić wszystko jeszcze pięć minut.
Kiedy kapusta i marchew będą już miękkie wlać do garnka sok pomidorowy, wsypać resztę majeranku, dodać zawartość patelni. Kiedy się wszystko zagotuje, zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze z siedem minut.
Nadesłał(a) mathilda,
dnia: 2010-04-28 23:47:58.737
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.