puszka.pl - pysznie!

Przerobiona czekolada z płatkami róży i ziarnkami kardamonu

Uwielbiam kardamon! Czekolada z takimi dodatkami pięknie wygląda :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 tabliczki wyśmienitej gorzkiej czekolady
pół garstki suszonych płatków róży (rosa rugosa)
łyżeczka ziaren zielonego kardamonu
+ blacha 11x29cm

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej [*], wylać na blachę wyłożoną pergaminem (u mnie mata teflonowa), wyrównać powierzchnię czekolady delikatnie potrząsając blachą. Posypać czekoladę ziarenkami kardamonu (świeżo wydłubanymi z zielonych strączków) i płatkami róży. Ostudzić, pokroić w prostokąty, zapakować w przezroczystą folię i rozdać, zjeść...

Wskazówki i uwagi:

[*] Kąpiel wodna: miseczkę metalową lub mniejszy garnek, w którym jest połamana czekolada, wkładamy do większego z gotującą się wodą. I czekamy, mieszamy. Chodzi o to, żeby naczynie z czekoladą było równomiernie i delikatnie ogrzewane, żeby nic się nie przypaliło.

Kardamon można delikatnie rozbić w moździerzu, ale tylko tyle, żeby nasionka lekko popękały. Nie jest to jednak konieczne, bo nie są one znów aż tak twarde. Trochę kardamonu utłuczonego na pył można też dodać do samej czekolady.
Nadesłał(a) ~Fela, dnia: 2010-05-06 10:10:58.889
Źródło/autor przepisu: Basia, http://makagigi.blogspot.com/2010/02/czekolada.html

Twoje zapiski: