puszka.pl - pysznie!

Kuskus z botwinką i soczewicą

Szybki, świeży, pełnowartościowy obiadek. W sam raz gdy najdzie nas ochota na pojawiającą się już w warzywniakach botwinkę...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki soczewicy (dowolnej, u mnie czarna 'beluga')
1 szklanka kaszy kuskus
bulion warzywny
duży pęczek botwinki
czosnek
sól
oliwa z oliwek
sos sojowy
ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy dokładnie wodą i gotujemy we wrzątku 25 minut. Odsączamy. Kaszę zalewamy bulionem warzywnym tak, by zakrywał ją na 0,5 cm. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy. Botwinkę kroimy - liście i łodygi, małe buraczki można dodać lub odłożyć. Czosnek rozgniatamy z solą.

Z kaszy zdejmujemy talerzyk, mieszamy widelcem. Dodajemy soczewicę, botwinkę i czosnek. Doprawiamy oliwą z oliwek, sosem sojowym i ulubionymi przyprawami. Voila!

Wskazówki i uwagi:

Rodzaj soczewicy według Waszego gustu - u mnie czarna 'beluga', wspaniała odmiana, polecam.
Nadesłał(a) rabarbar, dnia: May 1, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: