1/2 szklanki soczewicy (dowolnej, u mnie czarna 'beluga')
1 szklanka kaszy kuskus
bulion warzywny
duży pęczek botwinki
czosnek
sól
oliwa z oliwek
sos sojowy
ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy dokładnie wodą i gotujemy we wrzątku 25 minut. Odsączamy. Kaszę zalewamy bulionem warzywnym tak, by zakrywał ją na 0,5 cm. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy. Botwinkę kroimy - liście i łodygi, małe buraczki można dodać lub odłożyć. Czosnek rozgniatamy z solą.
Z kaszy zdejmujemy talerzyk, mieszamy widelcem. Dodajemy soczewicę, botwinkę i czosnek. Doprawiamy oliwą z oliwek, sosem sojowym i ulubionymi przyprawami. Voila!
Wskazówki i uwagi:
Rodzaj soczewicy według Waszego gustu - u mnie czarna 'beluga', wspaniała odmiana, polecam.
Nadesłał(a) rabarbar,
dnia: 2010-05-01 20:49:25.977
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.