3-4 średniej wielkości ogórków kiszonych
włoszczyzna (tj. 2 średnie marchewki, niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
ziemniaki (tyle ile kto lubi, ja mam w domu mężczyzn, to takich niewielkich miałam chyba z 6-7 :)
sól
pieprz
ew. czosnek w proszku + inne przyprawy wg uznania
ew. kostka warzywna; ja nie użyłam i było pyszne
w wersji lakto-wege można zabielić śmietaną
Przygotowanie:
Obrać, umyć i pokroić lub zetrzeć na tarce włoszczyznę (no pora to nie trzeć :] ). Nalać wody do garnka (2-3l?), dorzucić włoszczyznę, zacząć gotować. W tym czasie obrać, umyć i pokroić w kosteczkę ziemniaki. Dorzucić je do wywaru, posolić go i popieprzyć do smaku. Gotować dopóki warzywa i ziemniaki nie będą miękkie.
W międzyczasie obrać, opłukać i zetrzeć na tarce ogórki kiszone. Dodać dopiero gdy zawartość garnka będzie dobrze ugotowana i zdatna (czyt. miękka, i smaczna) do jedzenia.
Całość gotować, gotować na niewielkim ogniu i przyprawić jeszcze jak kto chce do smaku. W wersji lakto-wege: jakieś 2 łyżki śmietany wymieszać w szklance z kilkoma łyżkami zupy, dolać do garnka i wymieszać.
Wskazówki i uwagi:
Ważne jest, żeby ogórki dodać na SAMYM KOŃCU, gdy już wszystko inne będzie miękkie i ugotowane. W środowisku kwaśnym bowiem nic się nie ugotuje.
Nadesłał(a) Greeney,
dnia: 2010-04-20 11:43:15.112
Źródło/autor przepisu: Mama + ja :D