Niebo - ciasto jak kruche z masą jabłkową i orzechową
Ania D.: "Niebo wychodzi jak kruche - coś w rodzaju szarlotki z orzechami. Jest bardzo smaczne."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciasto:
1/2 kg mąki pszennej białej lub razowej lub mix
ew. 1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy
3/4 szklanki oleju
ok. 1/2 szklanki zimnej wody
masa I:
1 1/2 kg winnych lub słodkich jabłek
miód / słód/ cukier do smaku
ew. trochę soku z cytryny
masa II:
2 szklanki orzechów włoskich
3/4-4/5 szklanki gorącego mleka roślinnego (sojowego, z nerkowców lub innego)
1/2 szklanki miodu / słodu
polewa czekoladowa:
czekolada gorzka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę pszenną z cukrem pudrem (opcjonalnie), mąką ziemniaczaną, proszkiem, solą i kurkumą, posiekać z olejem. Dodawać wodę do czasu, aż ciasto uzyska konsystencję ciasta kruchego. Szybko zagnieść, podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
Masa I: Jabłka obrać, pokroić na plastry, dusić. Dodać miód do smaku. Jabłka powinny być lekko winne. Gorącą masą smarować placek, przykryć drugim plackiem.
Masa II: Orzechy zalać na chwilę wrzącą wodą, odcedzić. Zalać gorącym mlekiem, wlać miód i zmiksować (nie musi być gładka masa, mogą być kawałki orzechów, wtedy masa jest smaczniejsza).
Smarować wystudzoną masą orzechową wierzchni placek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki gorącej wody z rozpuszczoną kawą. Gorącą polewą tworzyć esy-floresy na wierzchu ciasta. Schłodzić ciasto.
Wskazówki i uwagi:
Ania D.: "Jeśli chciałoby się go robić jako tort, to trzeba by piec cienkie placki, smarować na zmianę masami i na pewno odstawić na co najmniej 1 dzień (zwykłe niebo zresztą też powinno troszkę postać).
Aha, potem robiłam już bez cukru, nie dodawałam go do ciasta, tylko szczyptę soli. Jabłka starałam się brać słodkie i dawałam do nich troszeczkę miodu i ew. soku z cytryny. Do orzechów dawałam daktyle (nie pamiętam ile, masa orzechowa powinna być dosyć słodka, bo jabłka są nieco winne, a polewa gorzka), no i samo ciasto było bez cukru.
Ciasto powinno być miękkie jak zwykłe kruche, nie może być suche i rozpadać się. Placki pieką się ok. 10, kilkunastu minut. Wyjmuję je i oglądam - upieczone robią się miodowe w kolorze i mają suchą powierzchnię. Masę można zrobić z połowy litra, jak jest jej więcej, to ciasto jest smaczniejsze i bardziej wilgotne."
Twoje zapiski: