Ciasto drożdżowe orzechowo-owocowe (bananowe) bez wyrabiania
Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi owocami. Malinetshka: "Jest wilgotne od bananów, czuć orzechy, jest słodkie (wystarczająco, o tak), bardzo smakowite.. :)"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
np. keksówka 30 cm
30 g drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
3 średnie dojrzałe banany
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki białej lub mąki graham
1/2 szklanki miodu lub słodu lub 1/4-1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki pokrojonych różnych suszonych owoców
1/2 szklanki pokrojonych dowolnych orzechów
1 łyżeczka soli
wanilia do smaku
+ olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej razowej oraz 1 łyżkę miodu i odstawić na 5-10 min.
Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać je do zaczynu. Dodać również pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, odstawić na 20 minut.
Następnie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 45 minut.
Wskazówki i uwagi:
Modyfikacje wg. Malinetshki:
- chciałam więcej orzechów, więc dałam 1 szkl. włoskich (zamiast 1/2) i nie pokrojone, a zmielone na wiórki
- z suszonych owoców dałam daktyle i żurawinę
Modyfikacje wg. Gemi:
Użyłam mąki orkiszowej (2 szklanki) i zmielonych płatków owsianych (1 szklanka). Orzechy zastąpiłam migdałami i pestkami dyni. Zamiast miodu dałam masy rodzynkowo - daktylowej (czyli rodzynki i daktyle ugotowane w pół szklanki wody i zblendowane).
Twoje zapiski: